Поредно впечатляващо представяне на ССК „Калагия“ в Швейцария

 
За пореден път ССК „Калагия“ в лицето на президента на клуба Мария Неделчева и нейни старши и младши тайчи ученици представиха впечатляващо и на високо международно ниво Русе и България по време на участието си в голям юбилеен европейски тайчи форум в Швейцария.

Вече 20 години в „столицата на швейцарската часовникарска промишленост“ Ла Шо дьо Фон се провежда едно от най-големите и авторитетни събития по тайчи в Европа – биеналето „Tai-Chi Tcho“. Създател и организатор е Корнелия Грубер – една уважавана и магнетична личност, тайчи майстор и обществен деец, която е известна не само в Швейцария, но и в цяла Европа.

Мария Неделчева от години е в обществото на европейски признатите специалисти в областта на тайчи, ушу и цигун. Тя е поканена като майстор – учител за пореден път лично от организатора на събитието, г-жа Корнелия Грубер и е единственият представител на източно-европейските страни. Мария Неделчева проведе 3 семинара, които бяха посетени от представители на местни и западноевропейски школи по тайчи и „вътрешни изкуства“- „Neijia“, както и от представители на школата на ССК „Калагия“. 
Семинарите, както и демонстрациите на екипа на „Калагия“ по време на организираните от Tai Chi Tcho-домакините атрактивни дефилета и демонстрации на открито, предизвикаха интерес и желание за контакти и обучение сред някои практикуващи ученици и  специалисти от различни страни. Трябва да отбележим, че това приятно и вълнуващо „шоу под дъжда“, в което взеха участие повече от 140 тайчи практикуващи, беше в официалната програма на друго голямо събитие: 9-то биенале на швейцарското часовникарско наследство „Horloger“, включено през 2009г. от UNESCO в списъка на световното наследство за градския ландшафт и градските часовници, а през тази година – в рамките на партньорство с „Tai Chi Tcho“. 

След събитието „Tai Chi Tcho“ г-жа Корнелия Грубер се обърна с писмо до участниците във форума:

 

====

 

„Скъпи приятели,

Искам да ви благодаря от все сърце за ценния ви принос в Тай-Чи Тчо. Краят на седмицата беше вълшебен за мен с всички от вас, най-скъпите ми членове на семейството тай-чи. Имаше толкова щастлив обмен, толкова много усмивки и лични връзки, че бях доста не на себе си от радост. Това беше повече отколкото можеше да си пожелая като букет от фойерверки.
И аз съм толкова горда да вляза в историята на тай-чи с луд куп играчи на тайдзи и диджеридо в парка под проливен дъжд! – това за мен е пример на приложено бойно приложение: духът никога няма да бъде разбит, приемате неизбежната адаптация и вървите напред.

Благодаря отново от все сърце, докато се срещнем отново скоро. Корнелия“А ние от „Калагия“, от своя страна се обръщаме към изключителната Корнелия Грубер:

„Огромно „благодарим!“ за прекрасното юбилейно събитие, което ще запомним като едно вълнуващо събитие, богато по форма, съдържание, настроения, изненади, импровизации, нови идеи, страхотен дух и изключителни учители -специалисти и големи приятели. 

Огромно „благодарим!“ на невероятната Корнелия, която като ярък и впечатляващ фокус събира и вдъхновява всички, които участват и изграждат заедно нейното кредо и визия на създаденото от нея  Тай Чи Тчо. Великолепно осъществено чрез екипа на домакините, екипът на Корнелия. Благодарим, Корнелия и ти пожелаваме да продължаваш да твориш  бъдещето с нестихващ ентусиазъм и магнетичен младежки дух! До следващите срещи и събития!“

А на всички българи пожелаваме: „Напред, българи! Във всички области напред!“