Три големи постижения за „Калагия“ на 2-ри Европейски шампионат по традиционно ушу

Отборът на клуб "Калагия"
Отборът на клуб „Калагия“

Всеобщото мнение на специалистите за 2-ри Европейски шампионат по традиционно ушу /8-14 април, 2013, Букурещ/:
Най-мащабният досега официален европейски шампионат, с изключително високо качество на изпълнение, с невероятна техническа сложност на формите, изпълнени от най-големите майстори на ушу не само в Европа, но някои и в света. Уникалната Дария Тарасова, двукратен световен шампион и 17-кратен европейски шампион.
Над 650 участника от 24 страни. Домакини и организатори на събитието са Румънската Ушу Федерация и нейният Президент Петру Гриндеану. То се проведе в най-големата спортна зала „Поливалента“ в румънската столица. Официалната церемония по откриването, по награждаването, официалната церемония по закриването и цялото състезание бяха удостоени с честта от присъствието и активното участие на Президента на ЕУФ и Вицепрезидент на Международната Ушу Федерация МУФ, г-н Раймонд Смит/ Великобритания/, на Вицепрезидента на ЕУФ и Председател на Комисията за технически степени на МУФ г-н Глеб Музруков /Русия/, всички членове на ръководството на ЕУФ. Съдийстването се проведе от международни съдии, под ръководството на китайски, руски и английски главни съдии, членове на европейската и на международната съдийска комисия.
Целта на шампионата е да се утвърждава ушу и да се повишава майсторството в изкуството, което скоро ще бъде член на олимпийското семейство.
България беше представена от Спортен клуб „Калагия“ и клубът по ушу и тайчи към ОМД, с председател Мария Неделчева.
Ние ще добавим, че бяхме много силно впечатлени още в началото и до края от особената приятна атмосфера. Изключителен дух, желязна дисциплина, взаимно уважение, сложна и добре осъществена организация, ред и спокойствие във всичко и навсякъде, любезни, скромни и отзивчиви хора.

На този фон Спортен клуб „Калагия“ и клубът по ушу и тайчи към Общински младежки дом се представиха много успешно и реализираха 3 големи постижения:

1/ На Мария Неделчева, председател на „Калагия“, беше оказана голяма чест: тя получи отличителните знаци на съдия в Европейската Ушу Федерация и поканата да съдийства през всичките 4 състезателни дни на официалния 2-ри Европейски шампионат по традиционно ушу.

2/ „Калагия“ спечели:
1 сребърен медал – Искра Бонева в категория тайчи оръжия, жени
1 бронзов медал – Иван Иванов в категория тайчи оръжия, младежи
– без медал, но с уникалните аплодисменти на състезателите за 10-годишния Калоян Трендафилов за изпълнението на тайчи къса тояга.
Всички останали участници в състезанието показаха своите умения и дух и получиха достойни съдийски оценки: Мартин Дивяковски, Михаела Манолова, Биляна Митева, Тома Апостолов, Пламенка Славова.

3/ 17 члена на „Калагия“ се явиха успешно на изпит и получиха официални сертификати и значки за степени на техническо умение.

По този начин „Калагия“ допринесе за важната българска победа, извоювана от г-н Мануил Манев, член на ръководството на БФУШУ: България беше утвърдена от Европейската федерация за домакин на следващия шампионат през 2015г.

С подкрепата на Община Русе, достойното цялостно представяне на Спортен клуб „Калагия“ допринесе за утвърждаването на авторитета на Русе и България.