Най-добрият състезател във висшите категории по спортно ушу в България е Иван Иванов от СК „Калагия“ – Русе

Светла Бонева, Мария Неделчева и Иван Иванов /инфо-офис „Калагия“/

Най-добрият състезател във висшите категории по спортно ушу в България е Иван Иванов от СК „Калагия“ – Русе. Признанието за майсторството на състезателите на клуба дойде в надпреварата за висшите категории по спортно ушу от втория кръг на Държавното първенство на 6.10.2013г. в Бургас.

Най-добрият състезател по спортно ушу в България е Иван Иванов, 15г., възпитаник на СК „Калагия“ и клуба по ушу и тайчи към Общински младежки дом, Русе, с главен треньор Мария Неделчева, европейски вицешампион. Единодушно специалистите от БФУШУ дадоха най-високата оценка в състезанието за висшите категории по спортно ушу от втория кръг на Държавното първенство на Иван Иванов и подчертаха, че той може достойно да представя България на големи международни състезания. В Бургас Иван Иванов спечели 3 златни медала в 3-те форми от висша международна категория /гуйдин/: форма с дълго оръжие- тояга, с късо оръжие – сабя и форма без оръжие.Много добре се представи за първи път във висшите нива с голямо лично постижение Светла Бонева, 14г., която спечели 2 сребърни медала във висшите международни форми /гуйдин/: с дълго оръжие – копие и форма без оръжие. Председателят на клуба Мария Неделчева беше член на съдийската комисия.

В тази връзка ще припомним, че само преди няколко месеца СК „Калагия“ беше единственият представител на България на официалния Европейски шампионат по традиционно ушу в Букурещ, където зам.-председателят на клуба Искра Бонева стана европейски вицешампион в дисциплината „къси тайчи оръжия“, жени, а Иван Иванов спечели бронзов медал при мъжете в дисциплината „други тайчи оръжия“. Председателят на клуба, европейски вицешампион по тайчи Мария Неделчева, беше избрана като съдия в четирите състезателни дни на европейския шампионат.

Най- добрите състезатели на „Калагия“ от всички останали възрастови групи се готвят за следващия кръг на Държавното първенство в Бургас и за следващия официален Европейски шампионат по спортно ушу и по вътрешни стилове отново в румънската столица. Пожелаваме им успех!