Четири големи постижения на Сдружение СК „Калагия“ и Клуба по ушу към ОМД през 2016

Поредната успешна година 2016, обогатена с нови аспекти на многостранната дейност на Сдружение СК „Калагия“ и Клуба по ушу/тайчи към Общински младежки дом. Благодарим на всички за подкрепата!

1. великолепният проект  „Аз и моето семейство обичаме ушу“   в рамките на инициативата „Русе – европейски град на спорта 2016“!

Празник за тялото, душата и духа – за деца, родители и учители-треньори: така може да наречем проекта „Аз и моето семейство обичаме ушу“, осъществен за седем месеца  в рамките на инициативата „Русе – европейски град на спорта2016“.

Програмата включваше  групови и индивидуални тренировки, обучения, демонстрации, лекции, срещи и семинари с висококвалифицирани специалисти – треньори, международни и национални шампиони. В проекта ентусиазирано се включиха над 150 участника на възраст от 5г. до над 50 год. възраст и взеха участие в практическите занимания и демонстрациите, в медийните изяви и в заключителните събития на проекта, общо с над 1000 зрители. Участниците в тренировките – членове на ССК „Калагия“ и нови почитатели на ушу от Русе, София, Габрово. От България, Панама, Тайван и Китай. От Европа, Азия и Америка. Майсторите – учители бяха от ССК „Калагия“, Русе.

Проектът „Аз и моето семейство обичаме ушу“ се осъществи благодарение на съвместните усилия и взаимно вдъхновяване и  подкрепа на деца и родители, специалисти, треньори, приятели, институции,  партньорите – Общински младежки дом, училища, медии. На благотворителния организаторски, педагогически и треньорски труд на екипа специалисти от ССК „Калагия“.

Всичко това се случи чрез  вдъхновяващия импулс и  подкрепа  от идейния , финансов и административен източник – Община Русе, фондация „Русе – град на свободния дух“, чрез инициативата „Русе – европейски град на спорта2016“. Благодарност на всички подкрепили проекта!

2. Поредното голямо международно признание и медали за Русе и България донесе СК „Калагия“ през 2016г.: 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала

 от официалното европейско първенство  2nd European Taijiquan&Neijiaquan Championships 2016, което се проведе от 10 до 14 май2016 в Москва, Русия. Участници от 20 страни и единственият български отбор /СК „Калагия“ и клубът по ушу към ОМД/!  Този път със скромен брой участници – само с двама състезатели /Тома Апостолов, двукратен европейски шампион2015; Искра Бонева, европейски вицешампион2013/ и гл. треньор на клуба Мария Неделчева /двукратен европейски  шампион2015/. Малък отбор с големи постижения на състезанието: 1 златен, 1 ср. и 2 бр. медала.

Тома Апостолов за трети път е европейски шампион, а Искра Бонева – за втори път европейски вицешампион. Мария Неделчева – съдия в първенството.

Благодарим на всички за подкрепата!

3.  Президентът на Българската федерация по ушу отбеляза, че „Калагия“ Русе е най-големият и успешен клуб в БФУ.
Обобщено медали от ДП 2016: 
Общо медали 84 :   35 златни,  30 сребърни,  19 бронзови.
Купа „Най-титулуван отбор“
 

„Калагийци“поставиха рекорд по брой на индивидуални участия и майсторски изпълнения:

 Дзиаци Ванг, европейски вице шампион – 8 участия, 8 медала / 6 зл. и 2 ср./ , кат. от 9 до 11г.

Тома Апостолов, двукратен европейски шампион – 7 участия , 7 медала / 2 зл. и 5 ср./, кат. от 9 до 11г.

Александър Чокоев -7 участия, 5 бр. медала, кат. от 9 до 11г.

Стефан Малчев, европейски вицешампион – 6 участия, 6 медала / 5 зл. и 1 ср./, кат. 6-8г.

ССК „Калагия“благодари за подкрепата на Община Русе, на Общински младежки дом, на медиите, родители, приятели и  практикуващите

„воинското изкуство за себеусъвършенстването“ – най-трудната, най-важната и най-истинската битка – със себе си!

4. уникален пантомимен спектакъл „Детски фантазии“ /театрален спектакъл с пантомима, ушу и тайчи/

Това е второто победно предизвикателство! Спорт-изкуство и театрално изкуство заедно на сцената. Спортисти-шампиони, които са блестящи актьори и творци на сцената! Фойерверк от детско творчество и фантазия. Пантомимата е древно изкуство, което използва езика на тялото и жеста, а „където свършват думите – започва жестът. Пантомимата прави невидимото видимо.“

Изключително представление изнесоха децата и младежите от клуба по ушу и тайчи към Младежкия дом и от СК „Калагия” на 1 декември2016 в голямата зала на Доходното здание. Те дадоха пример на възрастните, как се постига успех с енергия, светла вяра и всеотдайност и развълнуваха всички с невероятните си артистични качества и усет към изкуството.

Сценарият, режисурата, музикалният подбор и оформление, идейният проект за сценография и костюми, цялостната постановка и обучение,

са подарък за децата от Мария Неделчева/НАТФИЗ, специалност „актьорско майсторство и пантомима; НСА, сп. треньор по ушу/, от Искра Бонева/РУ, спец. компютърни технологии; НСА, сп. треньор по ушу/. С подкрепата на родителите, децата, на медиите, приятели, Фондация „Бистра и Галина“ и членовете на СК „Калагия“. Специална благодарност на г-н Мариан Савов за професионалната подкрепа и г-жа Красимира Николаева за грижата и доверието.

Този експеримент, вдъхновен от музика и театър, от пантомимната класика, от ушу и тайчи, от книгите за Мечо Пух и Малкия Принц, от мислите на древните и съвременните мъдреци, се осъществи от Общински младежки дом, с подкрепата на Община Русе.

––––––-
Мария Неделчева
председател на ССК „Калагия“